2009. május 21., csütörtök

Trader Lingo: Blip

A blip egy nagy hirtelen arugras. Az ar nem lepesenkent, egy tickenkent halad, folyamlik, hanem hirtelen ugrik tobb tickket. 

Ez legtobbszor akkor tortenhet meg, ha az ar folyama eler egy fontos szintet (support vagy resistance level) es abban a pillanatban, mikor nyilvanvalova valik, hogy ezt a szintet nem lehet mar megvedeni, mikor tul nagy nyomas nehezedik a gatra, hirtelen atszakad es az oriasi nyomas egyszerre tobb tickre repiti az arat.

Ezt ravasz traderek tudatosan is elo szoktak idezni. Pelda, mikor a piac a nap folyaman uj also szintet ostromol. (the market is making new lows). A piacban oriasi a lendulet, egyre gyorsabb es egyre nagyob a nyomas a hatarpontra, es nagyon at akar torni az uj regiokba, az ellenkezo oldalon, viszont legalabb ekkora erovel kepviseltetik magukat akik az also hatarvonalat vedik. Ekkor valakinek az az otlete tamad, hogy nem a kovetkezo aron vesz, hanem mondjuk 5 tickkel a hatar vonal alatt. A sok algoritmus program erzekeli, hogy a vonal alatt tortent egy adasvetel es azt jelzi, hogy az o pozicioja immaron 5 tick veszteseges. A masodperc toredeki alatt ki akar lepni, zarja osszes poziciojat es ezt teszi az osszes tobbi algoritmus is. Oriasi lenduletet adva ezzel azoknak akik short pozicioban voltak. Az uj ar immar nem csak 5 ticckel lejjebb van, hanem az uj shortoknak koszonhetoen tovabb haladt. Ez ar folyama eddig a vedok miatt megvolt akadva, mostmar attort, uj shortok vannak es mar lendulet is van.

A korai short traderek es az eddig elkotelezetlenek latjak, hogy a piacon uj short lendulet van es tovabbi uj short poziciokat letesitenek. 

Ekkor viszont erdemes kilepni, az aki short pozicioban volt, nyeresben van, elerte amit akart es ideje ezt a par masodpercet kihasznalni a profit bankolasara.

Az a trader is aki vallalta, hogy 5 tick veszteseggel lepjen be, elerte hogy az ar letolodjon es itt kipakolhatja a nala levo nagyobb short szerzodeseket. Ezek a traderek zarjak short poziciojukat, vesznek, es az uj shortokra sozzak ra short poziciojukat akik remenykednek, hogy a jelenseg ujra megtortenik, vagy a lendulet tovabb taszitja le az arat.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése